Hoe je door te roken kinderarbeid in stand houdt

Zelf heb ik 7 jaar gerookt en ben uiteindelijk gestopt omdat ik zo vaak last kreeg van mijn keel.

We kennen ondertussen de gevaren wel van roken. Hoewel dat jaren en jaren werd ontkent is het anno nu toch wel heel duidelijk dat je het maar beter niet kan doen, zowel voor jezelf als voor je omgeving.

Daarmee is alle negativiteit omtrent roken nu wel duidelijk…dacht ik…

Er zullen vast en zeker een heleboel mensen van op de hoogte zijn, maar voor mij was het totaal nieuw: kinderarbeid op tabaksplantages in Indonesië.

 

Indonesië. De 5e grootste tabaksproducent van de wereld, met meer dan 500.000 kleine tabaksplantages. Voor deze mensen is het noodzaak dat ook kinderen mee helpen met het zaaien, bemesten, besproeien met pesticide en bewateren van de planten, en oogsten en rollen van de bladeren. Al op 8-jarige leeftijd worden duizenden kinderen, naast het lichamelijk zware werk, blootgesteld aan grote hoeveelheden nicotine en gifstoffen. Human Rights Watch ondervroeg 132 kinderen. De helft beschreef symptomen die overeenkomen met nicotinevergiftiging. De meest voorkomende symptomen zijn misselijkheid, overgeven, hoofdpijn en duizeligheid.

Grote tabaksbedrijven, zoals de voor ons welbekende Philip Morris International, tonen geen interesse voor de herkomst van de tabak die ze inkopen…

 

Dat het jou niks uitmaakt of je wel of niet ziek wordt omdat je jarenlang hebt gerookt, of dat je gelooft dat andere dingen net zo erg zijn, of wat dan ook, dat is je eigen keus.

Maar kan je het verkroppen dat jij, omdat je er voor kiest om het tóch te doen en het tóch te kopen, een bijdrage hebt aan het vergiftigen van kinderen?

Kijk alsjeblieft de volgende filmpjes (allebei korter dan 10 minuten) en denk er dan nog eens over na als je voor de gezelligheid weer een sigaretje opsteekt.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ivy83iLDPW4#t=126.255450199

 

https://www.youtube.com/watch?v=wJnrsCGDpOY

 

Weet dat je een keus hebt!

Liefs Wendy

PS: ik vind het geweldig als je mijn blog naar je vrienden stuurt! Kopieer deze URL en mail het ze, of deel de post die ik hierover deelde op Facebook met ze. Bedankt dat je me helpt om de wereld wakker te schudden ???? ???? ????

PPS: volg me op Facebook! Ik deel daar veel interessante artikelen voor je www.facebook.com/wendyvanvenrooij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *